Torsdag, 16 februar 2012 10:47

1: Hvad er Joomla?

Skrevet af 

Denne artikel er til brugere, der aldrig tidligere har arbejdet Joomla og som har brug for at forstå, hvad Joomla er for en størrelse. Hvis du er en erfaren bruger er der derfor ikke meget hjælp at hente her

Joomla er et såkaldt Content Management System(CMS), der giver dig muligheden for at bygge avancerede hjemmesider, uden at du nødvendigvis behøver kunne skrive kode.

Det kan hjælpe at betragte Joomla som et hus: Joomla er selve huset og du behøver ikke forholde dig til, hvordan murene er lavet, hvordan grundkonstruktionen er blevet støbt og formet, samt hvilke materialer, huset er lavet af.

... Du skal istedet sørge for, er at indrette huset præcist som du ønsker det: Give det de rigtige farver, tilføje billeder og den funktionalitet, som du ønsker det skal have.

Video der forklarer hvad Joomla er

I videoen herunder forklarer jeg grundlæggende om Joomla - og under videoen er også en beskrivelse i tekst

Joomla er ikke kun for nørder

Som eksempel på hvor nemt det er kan du her overfor se, hvordan interfacet ser ud, når du ønsker oprette en ny side på din hjemmeside. Faktisk er Joomla så smart opbygget, at det ikke er meget sværere at tilføje en ny underside til din hjemmeside, end det er at skrive noget i word. Væk er alt nørderiet og istedet er der gjort plads til, at du som hjemmesideejer kan bruge tiden på det du er bedst til: At få dit budskab frem på en ordentlig måde

Kort sagt betyder ovenståede, at med tilblivelsen af Joomla (og andre CMS’er) er ’det at lave hjemmesider’ ikke længere kun forbeholdt for nørdede programmører. Alle kan idag lave hjemmesider - næsten uanset teknisk niveau.

Men hvad kan man med Joomla?

Joomla giver ubegrænsede muligheder

Joomla er Open Source, hvilket på dansk betyder, at koden, der udgør grundlaget i Joomla er ”fri for alle”: Du kan ændre og tilpasse systemet, så det bliver skræddersyet til dine behov. Derfor kan du i princippet lave præcist det du har lyst til.

Hvis vi skal blive i hus-analogien vil det betyde, at du kan vælge at lave huset om til et højhus eller et parcelhus. Mulighederne er i teorien uendelige. Dog vil mange af disse ændringer kræve, at du kan programmere. Men hvis du ikke kan, så fortvivl ej. Her er et par eksempler på, hvad du kan med Joomla UDEN at programmere:

 • Lave et forum
 • Lave en blog
 • Lave et community
 • Oprette billedegallerier
 • .... og meget meget mere


Hvordan kommer jeg igang med Joomla?

For at du kan komme igang med at bruge Joomla på din hjemmeside kræver det du har en server, som du kan installere joomla på. Det kan du købe hos en lang række forskellige udbydere.

Hvilken udbyder du skal vælge, vil jeg ikke diktere, da det kommer meget an på, hvilke krav du sætter til din hjemmeside.

Generelt kan man dog sige følgende: De billigere løsninger vil som grundregel være loade langsommere, have mere nedetid og dårlige support. Men hvis du kan leve med dette, kan du ofte komme langt for blot 15kr om måneden.

Dog vil jeg give dig et råd med på vejen: Sørg for at bestille en server, der kører med ”safe mode slået fra”. Jeg vil ikke gå mere i detaljer med, hvad safe-mode er, men sørg for at få komme til at ligge på en server, hvor det ikke er slået til. Funktionen gør simpelthen, at Joomla kommer til at køre meget dårligt og det gør det irriterende at arbejde med.

Når du har bestilt en webserver skal du downloade alle de filer som Joomla består af til din computer, og derefter lægge dem op på din webserver

Hvis du føler dig klar til at gå igang med Joomla, vil jeg anbefale du ser næste afsnit af Startguiden, hvor jeg på dansk guider dig igennem de første spæde skridt af Joomla-verdenen. Du lærer, hvordan du får Joomla lagt op på din webserver, hvordan du installerer din første designskabelon og meget meget mere.

Læst 39958 gange Senest ændret Onsdag, 21 marts 2012 12:50

5 kommentarer

 • Kommentar link Martin Kollerup Mandag, 15 april 2013 22:38 Skrevet af Martin Kollerup

  Hej Henriette,

  Ja, det er da muligt, men vil ikke anbefale det.

  /Martin

 • Kommentar link Henriette Bøtcher Mandag, 01 april 2013 14:53 Skrevet af Henriette Bøtcher

  Hejsa!
  Kan man kombinere Joomla med Dreamweaver?
  Er glad for min nuværende hjemmeside, men mangler webshop-delen.

 • Kommentar link Tage Thomsen Lørdag, 30 marts 2013 10:13 Skrevet af Tage Thomsen

  ingen

 • Kommentar link Rasmus Hoeks Torsdag, 03 maj 2012 10:33 Skrevet af Rasmus Hoeks

  Hej Hans
  Hvilket webhotel er du på?

  Og ja, Joomla kan sagtens fås på dansk.

 • Kommentar link Hans Duggen Torsdag, 26 april 2012 15:57 Skrevet af Hans Duggen

  Inden jeg downloader Joomla: er det på dansk?
  Næste spørgsmål: skal jeg skifte webhotel?
  Næste spørgsmål: kan min gamle side (som er lavet i Frontpage) blive stående indtil jeg er klar med noget fra Joomla?
  mvh. Hans

Skriv en kommentar

Sørg for du indtaster de påkrævede oplysninger (*).
HTML kode er ikke tilladt.