Tirsdag, 13 september 2011 13:59

Gør din side hurtigere – brug cache-funktionen i Joomla Fremhævet

Skrevet af 

Typisk ser man på hjemmeside, at det er det samme indhold der bliver vist igen og igen til de besøgende. Med ethvert content management system, som bl.a. Joomla skaber hvert besøg på hjemmesiden et kald til serverdatabasen, der efterfølgende viser det forespurgte indhold.

De fleste hjemmeside har dog en del indhold, der sjældent ændres. Her kan det være en fordel at slå cachen til, da man så undgår at lave et nyt kald til serveren hver gang en side vises.

At slå funktionen ”Cache” til i Joomla er slet ikke svært og kan altså være første skridt imod at gøre dit joomla website hurtigere til gavn både for din placering på Google, men i allerhøjeste grad også for dine besøgende.

Sådan gør du

Først skal du åbne "Websted" og vælge "Konfiguration".

Dernæst skal du kigge i højre side af skærmbilledet hvor du kan ændre indstillinger for cachen. Cache tid er den tid det tager for en side at blive regenereret efter nogen har besøgt den pågældende side. Websiden gemmes i mellemtiden i en speciel folder og bliver vist til nye besøgende der ønsker at se på siden. Som nævnte tidligere, formindsker dette antallet af kald til databasen og det er positivt for din sides hastighed.

Hvor lang cache tiden skal være afhænger af hvilken type side du har.

En side hvor der er mange opdateringer, såsom Bold.dk, skal have en kortere cache tid end end Ribe’s svømmehals hjemmeside, hvor der kun er få månedlige ændringer. Jeg vælger sætte cachen tiden til på en side som Bold.dk til ca. 5 minutter, hvorimod jeg vil sætte Ribes svømmehals hjemmeside på mindst et par timer. Man kan let rense cache i utide, hvis man f.eks. laver en stor ændring på siden eller udgiver en ny artikel.

Dette gøres ved at gå op i "Websted" vælge "vedligheholdelse" og derefter "Tøm Cache"

Sæt cache korrekt op på dine moduler.

Hvis du slår caching funktionen til i dine globale indstillinger, bliver du nød til at tjekke de moduler du bruger på din side. Hvis du har et modul der viser opdateringer, feeds eller andre former for ændringer, skal du deaktivere modulets cache funktion. De fleste moduler har som standard caching funktion sat til ”Brug global”, hvilket betyder at hvis du slår cache til i de globale indstillinger vil modulets indhold også blive cached. Hvis du har et modul der viser relaterede artikler, skal du ændre dette og sætte det til ”Ingen cache” da hver side har deres egen relaterede artikler. Hvis lader den stå på ”Brug global” og bruger cache på et sådan modul, vil du forhindre Joomla i at vise de rigtige relaterede sider artikler.

Test din loadtid før start

Før du begynder at lege med cache funktionen, så test din sides loadtid med et af nedenstående værktøjer. Bagefter kan vi har slået cachen til, kan vi så tjekke om vores side egentlig er blevet hurtigere med cache funktion slået til, end før.

Vær opmærksom på at resultaterne svinger alt efter hvilket værktøj du bruger, så vær konsekvens I din måde at teste loadtiden på.

Læst 10506 gange Senest ændret Tirsdag, 25 oktober 2011 09:31

Skriv en kommentar

Sørg for du indtaster de påkrævede oplysninger (*).
HTML kode er ikke tilladt.